Hoe haal je mos weg van het dak?

Het verwijderen van mos van je dak is essentieel voor het behoud van de levensduur van je dakbedekking en het voorkomen van structurele schade. Mos kan namelijk vocht vasthouden, wat kan leiden tot schade aan de dakpannen en zelfs lekkages. In deze blog bespreken we verschillende methoden en tips om mos laten weghalen.

Waarom moet je mos verwijderen?

Mos kan verschillende problemen veroorzaken op je dak:

 1. Vochtproblemen: Mos houdt vocht vast, wat kan leiden tot schimmel en rotting van de dakbedekking.
 2. Beschadigde dakpannen: Mos kan de structuur van de dakpannen aantasten, wat kan leiden tot barsten of afbrokkelen.
 3. Verminderde afvoer: Een met mos bedekt dak kan de afvoer van regenwater belemmeren, wat weer kan leiden tot lekkages.

Benodigdheden

Voordat je begint met het verwijderen van mos, zorg ervoor dat je de juiste materialen en gereedschappen bij de hand hebt:

 • Veiligheidsuitrusting (handschoenen, veiligheidsbril, stevig schoeisel)
 • Ladder of steiger
 • Borstel met harde haren
 • Tuinslang of hogedrukreiniger (let op: gebruik een lage druk om schade aan de dakpannen te voorkomen)
 • Mosverwijderaar of een zelfgemaakte oplossing van water en azijn
 • Bladblazer of bezem

Stappenplan voor het verwijderen van mos

 1. Veiligheid eerst: Zorg ervoor dat je veilig werkt. Gebruik een stevige ladder of een steiger en draag altijd veiligheidshandschoenen en een bril.
 2. Verwijder groot mos met een borstel: Gebruik een borstel met harde haren om het grootste deel van het mos voorzichtig van de dakpannen te schrobben. Werk van boven naar beneden om te voorkomen dat je het mos naar een hoger gedeelte van het dak verplaatst.
 3. Spoel het dak af: Gebruik een tuinslang of een hogedrukreiniger (op lage druk) om het dak schoon te spoelen. Dit helpt om resterend mos en vuil te verwijderen.
 4. Behandel met mosverwijderaar: Breng een mosverwijderaar aan volgens de instructies op de verpakking. Je kunt ook een zelfgemaakte oplossing gebruiken van water en azijn (1 deel azijn op 3 delen water). Laat de oplossing enige tijd inwerken, zodat het mos volledig kan afsterven.
 5. Naspoelen en schoonmaken: Spoel het dak opnieuw af om alle resten van de mosverwijderaar en het dode mos weg te spoelen. Gebruik een bladblazer of bezem om het dak en de dakgoot schoon te maken van alle overgebleven resten.

Preventieve maatregelen

Om te voorkomen dat mos opnieuw groeit, kun je de volgende preventieve maatregelen nemen:

 • Goed onderhoud: Zorg ervoor dat je dakgoot schoon is en het regenwater goed kan afvoeren.
 • Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie onder je dak om vochtproblemen te voorkomen.
 • Koper- of zinkstrippen: Installeer koper- of zinkstrippen langs de nok van je dak. Deze metalen hebben een natuurlijke anti-mos werking als het regent.

Conclusie

Het verwijderen van mos van je dak is een klus die je regelmatig moet uitvoeren om de levensduur van je dak te verlengen en mogelijke schade te voorkomen. Door de bovenstaande stappen te volgen en preventieve maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je dak in goede conditie blijft. Veiligheid is hierbij altijd het belangrijkste, dus werk voorzichtig en gebruik de juiste uitrusting.

Comments are closed.